"Ons partnership met D’Ieteren Luxury Performance heeft al heel wat unieke ervaringen opgeleverd"

Sven Klockaerts - Botanic Sanctuary Antwerp

Sinds de opening in 2022 is het Botanic Sanctuary in Antwerpen 'the talk of the town' en ver daarbuiten. Het nieuwe vijfsterren superior hotel aan de Plantentuin is op korte tijd uitgegroeid tot een internationale topbestemming, waar culinair hoogstandjes hand in hand gaan met een uitmuntende service.

Sven Klockaerts - Botanic Sanctuary Antwerp
Hoe is het idee ontstaan om een oude kloostersite om te vormen tot een vijfsterren superior hotel?
Hoe is het idee ontstaan om een oude kloostersite om te vormen tot een vijfsterren superior hotel?

Hoe is het idee ontstaan om een oude kloostersite om te vormen tot een vijfsterren superior hotel?

Sven Klockaerts: Dat is de verdienste van Eric De Vocht, de projectontwikkelaar die eerder al Tour & Taxis renoveerde en in Antwerpen ook het Hilton-hotel en de Grand Bazar bestiert. Vanuit zijn kantoor keek hij uit op de historische panden die hier aan de Plantentuin gevestigd waren maar grotendeels onbenut bleven. Dat inspireerde hem om deze site in zijn oude glorie te herstellen met een vijfsterren superior hotel, dat zich als een luxueuze microkosmos in het centrum van Antwerpen positioneert.

De faciliteiten van het Botanic Sanctuary zijn niet alleen bijzonder, ze staan ook open voor het grote publiek.

We willen inderdaad aan zoveel mogelijk mensen een bijzondere ervaring bieden, inclusief de lokale bevolking. Onze bar en sterrenrestaurants zijn bijvoorbeeld erg populair bij de Antwerpenaren, terwijl het spagedeelte 100 leden heeft die zeven op zeven bij ons terecht kunnen in het wellnesscomplex met gym. Ook op onze events is iedereen welkom. Denk daarbij aan de Sunday Brunch of speciale gelegenheden zoals het gemaskerd bal dat we tijdens carnaval georganiseerd hebben.

We willen aan zoveel mogelijk mensen een bijzondere ervaring bieden, inclusief de lokale bevolking.

Ondanks de unieke ligging in hartje Antwerpen is het hotel toch per auto bereikbaar.

Het voorterrein van het hotel is inderdaad toegankelijk voor auto’s. Daar nemen onze ervaren valets de wagens over en brengen ze naar onze ondergrondse parking. In de beste vijfsterrentraditie krijgen de mooiste exemplaren een plekje aan de ingang van het hotel, waar ze door onze valets bewaakt worden en veel kijklustigen lokken.

Image

Klanten van de D’Ieteren Luxury Performance-merken zijn hier dus aan het juiste adres.

Beter nog, we hebben een partnership met een dealer van D’Ieteren Luxury Performance. Voor onze shuttleservice beschikken we over een reeks wagens van Porsche Centre Antwerpen, maar we zetten ook Bentleys en Lamborghini’s in voor speciale gelegenheden. Uiteindelijk valt elke ervaring terug te voeren op emotie: hetgeen je voelt als je een luxehotel binnenwandelt of in een auto van een prestigemerk stapt. De ene keer geeft dat rust, de andere keer euforie. Dat welbehagen hebben luxewagens zeker gemeen met een hotel als het Botanic Sanctuary.

Uiteindelijk valt elke ervaring terug te voeren op emotie: hetgeen je voelt als je een luxehotel binnenwandelt of in een auto van een prestigemerk stapt.

Welk gevoel wil het Botanic Sanctuary aan zijn gasten geven?
Welk gevoel wil het Botanic Sanctuary aan zijn gasten geven?

Welk gevoel wil het Botanic Sanctuary aan zijn gasten geven?

Onze hotelgasten omschrijven een verblijf bij ons als thuiskomen in een warme en gezellige sfeer. Dat is vooral de verdienste van Maryse Odeurs, de partner van Eric De Vocht. Haar persoonlijke smaak loopt als een rode draad door de inrichting en de afwerking van alle ruimtes. In de kamers koos ze voor kunst uit haar privécollectie, in de publieke delen exposeren galeriehouders uit de buurt. Het Botanic Sanctuary is echt een prestigeproject voor de eigenaars. Vandaar dat ze er persoonlijk én emotioneel bij betrokken zijn.

Op het glazen spacomplex na is zowat alles geklasseerd als historisch erfgoed.

Wie van oude architectuur houdt, kan zijn hartje hier trouwens ook ophalen…
Wie van oude architectuur houdt, kan zijn hartje hier trouwens ook ophalen…

Wie van oude architectuur houdt, kan zijn hartje hier trouwens ook ophalen…

De site dateert inderdaad van 1238. In de vijftiende eeuw zijn er wel delen vernietigd door een brand en naderhand weer opgebouwd, zoals de ziekenzaal. De kapel is volledig behouden en wordt vandaag als een bijzondere evenementenlocatie gebruikt. Op het glazen spacomplex na is zowat alles geklasseerd als historisch erfgoed. Daarom vind je hier en daar een barst in de vloer of in de muur die beschermd is en behouden moet blijven. We hebben al die karaktertrekken netjes in de afwerking geïntegreerd en informeren onze bezoekers er ook over.

Hoe onderscheidt het Botanic Sanctuary zich verder in de zeer competitieve hotelbusiness?
Hoe onderscheidt het Botanic Sanctuary zich verder in de zeer competitieve hotelbusiness?

Hoe onderscheidt het Botanic Sanctuary zich verder in de zeer competitieve hotelbusiness?

Door eerst en vooral te aanvaarden dat wedijveren geen garantie op succes is. Er zal altijd wel ergens ter wereld een grotere suite, een knapper vergezicht of een duurder restaurant bestaan. Wat gasten vooral onthouden, is de graad van service die we aanbieden. Daarom proberen we iedereen te leren kennen en op hun wensen te anticiperen, om het volgende verblijf nog aangenamer en zorgelozer te maken. Op dit niveau zit het hem echt in de kleinste details.

Op culinair vlak zijn de ambities ook bijzonder groot.

We hebben inderdaad de ambitie om de culinaire hotspot van Antwerpen te worden. Vandaar ook dat onze restaurants eerst zijn opengegaan, gevolgd door de kamers en de spa. Op dit moment hebben we vier Michelin-sterren verdeeld over vijf zaken op dezelfde site, wat vrij zeldzaam is in Europa. Op termijn komt er nog een zesde restaurant door Jacob Jan Boerma bij. Die heeft nu al drie sterren, net als onze andere chef Gert De Mangeleer. De lat ligt dus best hoog.

Op dit moment hebben we vier Michelin-sterren verdeeld over vijf zaken op dezelfde site, wat vrij zeldzaam is in Europa.

Hoe ziet u het luxesegment tot slot evolueren naar de toekomst toe?

Image

Het sleutelwoord is al eerder in dit gesprek gevallen: service. Op en top gepersonaliseerd in alle sectoren van onze branche, van het eerste contact tot het volgende weerzien. Op het moment dat gasten hier toekomen of voor hun droomwagen tekenen in een concessie, moet de band tussen beide partijen al gesmeed zijn. Het allereerste contact is allesbepalend voor het verdere verloop van de relatie, dus daar moeten we met zijn allen keihard op inzetten. Ook op dat punt zit het Botanic Sanctuary op dezelfde golflengte als D’Ieteren Luxury Performance.

De kwaliteit van de service is zeker zo belangrijk als de dienst of het product zelf

Enter the World of D’Ieteren Luxury Performance

Stay up-to-date with our latest events, products launched, and exclusive cars available!