"Streven naar perfectie kan tot uitmuntendheid leiden.”
Suber Factory - Frédéric & Sébastien Suber
De miniaturen van Suber Factory zijn ronduit uniek en een enorme hit bij 's werelds grootste autoliefhebbers. Maar meer nog dan vakmanschap alleen is Suber Factory een nationale schat. Een ontmoeting met de vader van het familieduo.



Kan u ons een kort overzicht geven van uw carrière?
Frédéric Suber: Ik heb altijd al een passie gehad voor schaalmodellen, dus begon ik te oefenen met het bekende bouwspel Meccano. Daarna schakelde ik over op plastic modelbouw. Toen ik dat eenmaal onder de knie had, ging ik steeds verder in mijn aandacht voor detail, geheel autodidactisch.
Nadat u in de detailhandel had gewerkt, nam u een loopbaanonderbreking.
Ik maakte van de gelegenheid gebruik om een model te verfijnen dat in Automobilia werd tentoongesteld, een brasserie waar de Belgische ‘crème de la crème' samenkwam. Ik ontmoette er enkele verzamelaars, waaronder een 911-liefhebber die mijn model wilde kopen. Hij bood me zelfs een baan aan! Maar ik koos ervoor om mijn instinct te volgen en Suber Factory op te richten. Dat was in 1994, sindsdien ben ik niet meer gestopt.


U wordt dus letterlijk gedreven door passie...
De passie voor auto's en motorsport, specifiek uit de jaren ’60, ’70 en ’80. Als ik een racewagen zie, weet ik meteen wie er achter het stuur zat en wanneer ermee gereden werd. Ik ken de geschiedenis ook van de grote piloten. Maar toch beschouw ik mezelf vooral als een vakman. Wat mij interesseert, is het nabouwen van de mechaniek in oude auto's. Een Bentley uit de jaren ’30 is gewoonweg fascinerend. Ik wil de artistieke kant van het reproduceren van een auto zo ver mogelijk doordrijven.
U werkt in gezinsverband, samen met uw zoon. Hoe ziet u de toekomst?
Heel sereen. Ik was erg trots dat mijn zoon in het bedrijf stapte en zowel zijn expertise als zijn enthousiasme meebracht. In een onderneming is het financiële aspect natuurlijk essentieel. Je moet de prijzen afzetten tegen de kosten. Gelukkig groeit Suber Factory vanzelf. Hoe mooier onze creaties, hoe meer klanten we aantrekken en hoe meer bestellingen er binnenlopen. Ondertussen hebben we bijna 200 klanten wereldwijd, meer dan genoeg om onze exclusieve productie aan te slijten. We hebben dus geen last van marktschommelingen. Integendeel, net als bij Porsche of Lamborghini gaat onze verkoop in stijgende lijn.


Hoe komt een Suber Factory-project tot stand?
Een project staat synoniem voor exclusiviteit, omdat het maar twaalf tot vijftien werken zal tellen. De auto die centraal staat in het project moet ons inspireren - door zijn geschiedenis, zijn aura en de legendarische piloot die ermee heeft gereden. Er moet een liefdesverhaal ontstaan tussen ons en het project, omdat ik de auto moet creëren en Sébastien hem moet reproduceren. Zodra het project van start gaat, kunnen potentiële kopers zich aanbieden.
U hanteert ook een unieke werkwijze: de Rembrandt-methode.
Het begon allemaal met mijn passie voor miniatuurfiguren. Die wilde ik perfect leren schilderen -met schaduwen en reliëf- om ze tot leven te kunnen wekken. Ik bestudeerde de grote Vlaamse meesters en heb de geheimen van het olieverfschilderen ontrafeld. Ik leerde hoe ik pigment moest smelten. Zo heb ik gaandeweg de kunst van het mengen en van de kleurgradatie onder de knie gekregen. Die methode heb ik vervolgens op mijn miniaturen toegepast. De carrosserie, de motor en het leder kunnen op die manier geaccentueerd worden. Pigment zit echt in ons DNA en geeft ons de mogelijkheid om emotie over te brengen via de verf en het uiterlijk van een auto-onderdeel. Daarom geven we ook de voorkeur aan oudere auto's. Bij moderne auto's werken we meer met carbon.
U zegt dat streven naar perfectie tot uitmuntendheid kan leiden…
Ja, want in onze visie is een project nooit helemaal af. We voelen altijd de drang om ons oog voor detail nog scherper te stellen, zelfs als het project in werkelijkheid al van uitstekende kwaliteit is.
Zorgt de technologische vooruitgang ook in uw vakgebied voor een revolutie?
3D-printers beginnen stilaan een plek in onze werkplaats op te eisen. Ze openen nieuwe deuren en maken een deel van het werk makkelijker. Bij een volgend groot project zal de carrosserie bijvoorbeeld met een 3D-printer gemaakt worden. Voor de assemblage blijft de menselijke touch evenwel onmisbaar. Dat is waar onze professionaliteit en ervaring echt van tel zijn.


Heel wat klanten van D'Ieteren Luxure Performance zijn ook klant bij u…
Roland D'Ieteren is iemand die enorm belangrijk is geweest in de geschiedenis van Suber Factory. Hij hield ervan om naar onze werkplaats te komen, de sfeer op te snuiven en ons te zien werken. Het was een man die de passie voor auto's ademde. Bovendien was Roland D'Ieteren een visionair die zijn tijd ver vooruit was.

Heeft u al ooit een onvergetelijk automotive moment beleefd?
De levering aan het huis bij Lawrence Stroll blijft een geweldige herinnering. De beste man staat te boek als een keiharde zakenman. We hadden een afspraak in Londen, in de wijk van de miljardairs. We zouden maar heel weinig tijd krijgen en foto's nemen was verboden. Toen hij aankwam, viel er een plotse stilte onder zijn werknemers. Maar toen hij ons model zag, was het ijs meteen gebroken. Hij sprak honderduit over zijn zoon en de F1 terwijl wij foto’s maakten, een ongelooflijk moment. Zijn secretaresse moest hem er zelfs aan herinneren dat zijn volgende afspraak al stond te wachten!
Er hebben al veel beroemdheden beroep gedaan op uw diensten, niet?
Heel vaak, als je erin slaagt om door het publieke pantser te prikken dat zulke mensen noodgedwongen optrekken, is de gemene deler tussen hen nederigheid. Dat was het geval bij Jean Todt, John Shirley, Ralph Lauren, Sebastian Vettel en Graaf van der Straten. Nick Mason, de drummer van Pink Floyd, feliciteerde me zelfs als artiest en voegde eraan toe dat hij alleen maar ‘op trommels sloeg’…


Kunnen onze lezers hun wenslijstje bij u achterlaten?
(lacht) Natuurlijk. Als het Belgen, verzamelaars en liefhebbers zijn en als ze ons vrij laten werken, dan zullen we elke kandidatuur met veel plezier ontvangen! Zoals Roland D'Ieteren altijd tegen mij zei: "op een dag zullen de Amerikanen naar je atelier komen". Dat is vandaag het geval, maar we zullen onze Belgische klanten nooit in de steek laten.


